THE · LOCALS

Στον φούρνο του Αναγνωστόπουλου μυρίζει μαχλέπι και βούτυρο

Τα ψωμιά τους είναι ένα και ένα αλλά τα πασχαλινά τους κάνουν τους πιστούς να έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης. Σπεύσατε νωρίς γιατί μέχρι το μεσημέρι φεύγουν όλα.

Ό,τι και να πει κανείς για τον φούρνο του Αναγνωστόπουλου στο κέντρο της Ναυπάκτου είναι λίγο. Μιλάει, άλλωστε, το γεγονός ότι από εδώ φεύγεις με σακούλες και την επόμενη μέρα ξαναέρχεσαι για νέες προμήθειες.

[Αγαπημένες λοcal διευθύνσεις: κείμενο, Μαρίνα Τσαματσούλη]


Το παραδοσιακό τσουρέκι με αγελαδινό βούτυρο και τα αφράτα κουλούρια ανήκουν δικαιολογημένα, στα άριστα των αρίστων. Οι βιτρίνες είναι γεμάτες εδώ και μέρες με το μαχλέπι και τη μαστίχα να σου «σπάνε» τη μύτη από την πόρτα.

⟪Για ακόμη μια χρονιά, δεν μπορώ να αντισταθώ στα αφράτα, νόστιμα, αρωματικά τσουρέκια και κουλούρια που φτιάχνουν αυτές τις μέρες.⟫


Γενικά, το αρτοποιείο [Ψαρρού Δημητρίου] φημίζεται για το νόστιμο προζυμάτο καρβέλι με την σκληρή κόρα και μπόλικη τρυπητή ψίχα που την επομένη τρώγεται πιο ευχάριστα και τις φραντζόλες με τα καρβέλια σε ακανόνιστα σχήματα που μαρτυρούν το πλάσιμο στο χέρι. Η κυρία Τασία με καλωσορίζει και καμαρώνει καθώς μιλάει για τη χειροποίητη σπανακόπιτα ταψιού που εξαντλείται σχεδόν πριν ξεφουρνιστεί.

Βέβαια αυτές τις μέρες που η νηστεία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μου προτείνει να δοκιμάσω από τα κριτσίνια με καρότο και πατάτα, τις τραγανές μπαγκέτες, τον σιμιγδαλένιο χαλβά, καθώς κι εκείνα τα σιροπιαστά που ξεφεύγουν από κάθε ανταγωνισμό.

Για τα τσουρέκια, τα μοσχομυριστά πασχαλινά κουλούρια και τα σοκολατένια αυγά, μιλούν οι ουρές. Σπεύσατε νωρίς γιατί μέχρι το μεσημέρι φεύγουν όλα. Εναλλακτικά, επισκεφτείτε το παράρτημα του φούρνου στην περιοχή “Ξηροπήγαδο”.

৻৻Στο φούρνο, βρήκα το πολίτικο τσουρέκι και τη γεμιστή πλεξούδα με σοκολάτα που μου ξυπνά παιδικές μνήμες.


৻৻Τσουρεκάκια γεμιστά με σοκολάτα, και βέβαια, τραγανά σαμπλέ, δίπλα στα σμυρναίικα πασχαλινά κουλούρια τους.

[Αρτοποιείο Αναγνωστόπουλος]

Σχετικά άρθρα