ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

Συντήρηση και αποκατάσταση προτομής Παναγιώτη Καρατζά στην Πάτρα

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21.

Στην εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης έργων με αγωνιστές του ’21, αγάλματα και προτομές των οποίων βρίσκονται σε πλατείες της Πάτρας.

Προτομή του αγωνιστή του ’21 Παναγιώτη Καρατζά.

Στις πλατείες αυτές θα φιλοξενηθεί ένα σημαντικό κομμάτι από τις εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21.

Στο πλαίσιο αυτό, με την εποπτεία του Στάθη Λεοντή, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τα περισσότερα γλυπτά, έργα προτομές, ανδριάντες και συνθέσεις, οι οποίες κοσμούν την πόλη της Πάτρας, έγινε αποκατάσταση της προτομής του αγωνιστή του ’21 Παναγιώτη Καρατζά, που είναι τοποθετημένη στην πλατεία Ομονοίας και είναι δικό του έργο. Το έργο τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας το 2014.

Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό καθώς μέσα από τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν εξαιρετικές λεπτομέρειες του έργου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο του, η αποτύπωση  του Παναγιώτη Καρατζά έγινε βασιζόμενη εκτός από τα  χαρακτηριστικά και στη μελέτη του βίου του, ενώ σε ότι αφορά τον οπλισμό του, αυτός αποτελεί πιστή αποτύπωση των όπλων του από το μουσείο της ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πιστόλα του, αποτυπώνεται ακόμα και η τσακμακόπετρα, η οποία έχει διατηρηθεί  μέχρι σήμερα.

Στο έργο αναδεικνύεται επίσης μέσα από το βλέμμα του και η πίστη του στη νίκη.

Παράλληλα τόσο στην πλατεία Ομονοίας όσο και σε άλλες πέντε πλατείες της πόλης (Υψηλών Αλωνίων (Παλαιών Πατρών Γερμανός), Ομονοίας, Αγίου Γεωργίου (Τίμβος Ηρώων), Παπαφλέσσα, Βλατερού (Οδ. Ανδρούτσου), Φιλικής Εταιρείας- Ταμπάχανα, (Ιωαν. Παπαδιαμαντόπουλου) , πλατεία Γιαννιά (είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση ανατυπωμένων έργων ζωγραφικής του Θεόφιλου, με έργα του Μακρυγιάννη, Παναγιώτη Ζωγράφου, με χαρακτικά του Τάσσου και με Λάβαρα της Επανάστασης του 1821, καθώς και έργα από την μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Σχετικά άρθρα