ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 26ΗΣ ΜΑΙΟΥ 2019.

⌊Μια συνοπτική καταγραφή των αποτελεσμάτων και τα συμπεράσματα όλα δικά σας⌋

Περί το ένα τρίτο των δημάρχων κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή, όπως συνηθίζεται στις εκλογικές αναμετρήσεις της αυτοδιοίκησης των τελευταίων ετών με τον τον Αχιλλέα Μπέο στον Βόλο και τον Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι να ξεχωρίζουν στη σχετική λίστα.


•Συνολικά σε 107 δήμους εξελέγησαν δήμαρχοι από την 1η Κυριακή, η πλειονότητα των οποίων είναι νυν δήμαρχοι. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και οι μισοί περίπου (16) ορεινοί δήμοι της χώρας. Από την 1η Κυριακή εξελέγησαν δήμαρχοι σε 4 από τους 19 δήμους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πληθυσμό 679.796: Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής, Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Ηλίδας Γιάννης Λυμπέρης, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας [54%].

•Σε οκτώ από τις 10 μεγάλες πόλεις της χώρας επαναλαμβάνεται την ερχόμενη Κυριακή η εκλογική διαδικασία. Μεταξύ των υποψήφιων που θα αναμετρηθούν είναι και στο Δήμο Πατρέων όπου ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης [40,59%] θα έρθει αντιμέτωπος με το Γρηγόρη Αλεξόπουλο του15,97%.

•Στη Ναυπακτία ο Βασίλης Γκίζας εκλέγει 6 δημοτικούς συμβούλους καθώς ο συνδυασμός του έχει λάβει το 23,47% [4409 ψήφοι], με δεύτερο τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Λουκόπουλο [21,80% με 4,095 ψήφους] που εκλέγει 6 έδρες. Στη τρίτη θέση ο Ιωάννης Μπουλές [18,28% με 3,433 ψήφους] εκλέγει 5 συμβούλους και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς [16,76% με 3148 ψήφους] με 5 έδρες, ενώ ο Ανδρέας Κοτσανάς με 10,22% ποσοστό και 1920 ψήφους λαμβάνει 3 έδρες και τέλος από 2 έδρες ο Γιώργος Γούλας με ποσοστό 5,74% και 1079 ψήφους.

Σε ντέρμπι εξελίσσεται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Μεσολογγίου, όπου θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Νίκος Καραπάνος και ο Κωνσταντίνος Λύρος. Και οι δύο συγκεντρώνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 40% και μοιράζονται από 14 έδρες. Στο Αγρίνιο τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου που σημειώνει προβάδισμα έναντι της παράταξης της Χριστίνας Σταρακά, για τον Δήμο Αμφιλοχίας οι Απόστολος Κοιμήσης και Γιώργος Κατσούλας,για το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας ο Γιώργος Αποστολάκης με το  Θανάση Κασόλ αλλά και για τον δήμο Ξηρομέρου οι Ιωάννης Τριανταφυλλάκης και Ερωτόκριτος Γαλούνης.

•Στον β’ γύρο θα κριθεί ο νέος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα ανάμεσα στον Νεκτάριο Φαρμάκη [36,93%] και τον Απόστολο Κατσιφάρα [32,94%] .

 Η Αιτωλοακαρνανία χαρακτηρίζεται και σε αυτή την αναμέτρηση από τα υψηλά ποσοστά των δύο κομμάτων ΝΔ (34,5%), ΣΥΡΙΖΑ (29,38%) σε πανελλαδικό μέσο όρο. O ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρή επιρροή στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ειδικά στην περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο απέτυχε παταγωδώς στους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου και μάλλον δεν βοήθησε η στήριξη στον Κατσιφάρα. Το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει ανθεκτικότητα και καταγράφει 9,69 στην Αιτωλοακαρνανία από τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά, αν θυμηθούμε πως ως Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2015 έλαβε μόλις 8,51%.

Η ΝΔ πανελλαδικά ήρθε πρώτη όχι μόνο στους νέους, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24, η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%. Επίσης η ΝΔ κατακτά ιστορικό ποσοστό διαφοράς σε ευρωεκλογές με βάση τα τελευταία στοιχεία από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Και μετά από όλα αυτά Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε: «Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών».

Τέλος αξίζει να διαβάσετε τι έγραψε ο Ζαν Κατρεμέρ-ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες στο άρθρο του με τίτλο “Εξι ευρωπαικά μαθήματα από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών” [www.thepressproject.gr/article/141529/Eksi-europaka-mathimata-apo-ta-apotelesmata-ton-euroeklogon], όπου μεταξύ άλλων σημείωνει: Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έλαβε δύο ευρωβουλευτές λιγότερους από το 2014 και η άκρα Δεξιά δεν πήγε τόσο καλά στην Ολλανδία, στη Σλοβακία ή στη Φινλανδία.

Αυτά μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Σχετικά άρθρα