LOCAL · FOOD

ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υγιεινό και ευέλικτο καθώς μπαίνει σε πολλές συνταγές, το παρεξηγημένο λόγω της έντονης μυρωδιάς του μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, που δίνει γεύση και χρώμα στα πιάτα, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτό.


CV [Μέλος γνωστής οικογένειας]
Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Κραμβοειδών) μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία το έκανε γνωστό η Αικατερίνη των Μεδίκων όταν παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Σήμερα είναι από τα πιο διάσημα πράσινα λαχανικά σε όλο τον κόσμο με πολλούς οπαδούς που είτε το αγαπούν, είτε αγαπούν να το μισούν.


Η συνταγή της Δευτέρας: Μπρόκολο με παρμεζάνα και γιαούρτι στο φούρνο

Υλικά
1 μπρόκολο μεσαίου μεγέθους, χωρισμένο σε φούντες
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
3κ.σ. μουστάρδα
1/2κ.γ. πάπρικα
50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βράζετε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά και το στραγγίζετε.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε όπως θέλετε.
3. Παίρνετε τις φούντες του μπρόκολου, τις βουτάτε μία-μία στο μείγμα του γιαουρτιού και τις τοποθετείτε σε ένα πυρέξ. Τέλος πασπαλίζετε την επιφάνεια με την τριμμένη παρμεζάνα.
4. Ψήνετε το μπρόκολο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για μισή ώρα (περίπου) μέχρι να ροδίσει.

καλή όρεξη

Σχετικά άρθρα