THE · LOCALS

Tο μενού τoυ CENTRO PORTO έχει φαντασία και αβίαστη νοστιμιά

[THE λοcals/ Επιλογές ]

Όσοι αγαπάτε τη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα τώρα ξέρετε πού θα κανακέψετε τους ουρανίσκους σας. Κλείστε τραπέζι στο CENTRO με τη μοναδική θέα στο ενετικό λιμάνι κι απολαύστε τα πιάτα του καλοκαιρινού μενού. Δοκίμασα κάποια και σας γράφω τις εντυπώσεις μου.

[ κείμενο• Μαρίνα Τσαματσούλη ]

Αποδείχτηκε μόνο ευχάριστο ξεκίνημα καλοκαιριού η πρόσκληση για δείπνο της Αφροδίτης Κουμπίου με αφορμή την παρουσίαση του καλοκαιρινού μενού της κουζίνας του CENTRO. «Το νέο μενού σχεδιάστηκε με βάση την αξία των πρώτων υλών» μου εξηγεί.

Αισθάνθηκα ότι δοκιμάζω πιάτα και γεύσεις άλλοτε οικίες κι άλλοτε τολμηρές που έχουν γίνει με μεράκι, αλλά και γενναιοδωρία σε ποσότητα και υλικά. Χωρίς το αποτέλεσμα να καταλήγει φλύαρο. Το μενού που ετοίμασε ο σεφ Δημήτρης Πολυγένης έχει ισορροπημένες ιδέες και αβίαστη νοστιμιά που δεν περνάει απαρατήρητη.

Ξεκίνησα το ταξίδι στις γεύσεις με ταρτάρ από μοσχάρι, ένα πιάτο το οποίο ενώ φοβήθηκα να δοκιμάσω, τελικά το τόλμησα. Η υφή του και η ισορροπία στις γεύσεις με έκανε να ξεχάσω τον αρχικό μου ενδοιασμό. Στάθηκε στο ύψος του, αρωματικό και ζωντανό.

[Μοσχαρίσιο ταρτάρ με αποξηραμένα φρούτα και αρωματικό βούτυρο]

Συνέχισα με μια δροσερή σαλάτα. Το μανούρι δένει ωραιότατα με το dressing βασιλικού, οι φέτες από φρέσκιες βανίλιες [το φρούτο] και τα τοματίνια συναντιούνται με τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και όλα μαζί δημιουργούν έντονο γευστικό αποτύπωμα, σαν να έρχονται στον ουρανίσκο γευστικές μνήμες από τον κήπο της γιαγιάς.

Σειρά των κυρίως. Προτίμησα κάτι πιο οικείο. Μου ετοίμασαν ταλιατέλες με κοτόπουλο, πέστο από πιπεριές Φλωρίνης και μοτσαρέλα. Ένα πιάτο που φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού, στ’ αλήθεια. Κι αφού συνήλθα από αυτή τη γενναιόδωρη δόση η Αφροδίτη με τράταρε το απόλυτο πιάτο. Ίσως το πιο ξεχωριστό και το πιο νόστιμο κρέας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια στη Ναύπακτο. Καρέ μαύρου χοίρου [γνωστό στους λάτρεις της γαστρονομίας ως iberico της Μεσογείου] με γλάσο μπαχαρικών και ψητά λαχανικά εποχής.


Η λογική πίσω από το πλούσιο καλοκαιρινό μενού είναι η παρουσίαση μιας δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας όπου παντρεύονται ντόπια ελληνικά προϊόντα με προϊόντα εποχής, σε μοντέρνες γεύσεις.

⇘⇘
[Αριστερά: Pinsa– Δεξιά: Iberico]

Κάπου πήρε το μάτι μου στο μενού ένα πιάτο με carpaccio μόσχου και το ονειρεύομαι παρέα με ένα ποτήρι Μοσχάτο. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν δυνατόν να δοκιμάσω όλα τα πιάτα. Αν και μου πέρασε από το μυαλό. Το μενού διαθέτει και άλλες επιλογές ανάμεσα σε κρέας [tagliata black angus] και ψάρι, ενώ η pinsa με μοτσαρέλα, μανιτάρια και προσούτο [από τα ορεκτικά] είναι ο στόχος της επόμενης επίσκεψής μου.

[extra info] Απόλαυσα τα πιάτα με μια εξαιρετική ετικέτα κρασιού. Μαλαγουζιά του Κτήματος Kitrvs• ένα από τα νέα διαμαντάκια του εγχώριου αμπελώνα της Πιερίας. Μια δοκιμή αξίζει.


Και όσο η νύχτα κυλούσε και η θέα στο ενετικό λιμάνι ήταν όλη δική μου σκέφτηκα πως το δείπνο πρέπει να κλείσει όσο ικανοποιητικά ξεκίνησε: γλυκά, δροσερά κι ευχάριστα με ένα κομμάτι από την τούρτα παγωτό/ καραμέλα. Όνειρο.

Δεν ξέρω πως να το περιγράψω αλλά οφείλω να πω πώς νιώθω ενθουσιασμένη με την φιλοξενία της Αφροδίτης που μου θύμισε αυτό που συνήθως ξεχνάμε: το κρασί, οι γεύσεις και η καλή παρέα είναι κυρίως, χαρά!

CENTRO PORTO /* FB /* INSTAGRAM /* ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ 9, ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Σχετικά άρθρα