ΤΗΕ LOCAL • AGENDA

ΤO “ΤΑΒΛΙ” ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΙΔΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑ

Παίζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Σκυφτούλης και Ντίνος Ποντικόπουλος.

«Το Τάβλι», το διάσημο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη, μετά την περιοδεία με την Πειραματική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου  έρχεται στις 9.00 το βράδυ της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας.


Το έργο αποτελεί μια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων που αναδεικνύει την νοοτροπία του νεοέλληνα για εύκολο πλουτισμό, νοοτροπία που ο συγγραφέας “προφητικά” είδε από την δεκαετία του 1970, καθώς αυτή ξεφεύγει από την σφαίρα της πραγματικότητας και μετατρέπεται σε φαντασίωση.

Ο Φώντας και ο Κόλιας, μοιραίοι κουνιάδοι, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ανοιχτό τάβλι, έτοιμοι για μια ακόμη παρτίδα. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να πιάσουν «την καλή». Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Το όνειρο του Νεοέλληνα «να κάνει όνομα και να φύγει ψηλά…»

Ο Κεχαΐδης είχε γράψει για το έργο του: «…Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω για τον λαϊκό έλληνα γενικά. Για τις χαρές και τις πίκρες του, για τα προβλήματά του καθώς και την προσπάθειά του να βγει από το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Και πιο πέρα για τη σπαραχτική αισιοδοξία του πως, αν πάρει το δρόμο της πρωτεύουσας ή της ξενιτιάς, θα δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή. Για τον Έλληνα που δεν έχει συνειδητοποιήσει την κατάστασή του και τη θέση του μέσα στον κοινωνικό του περίγυρο και προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματά του με τη «φυγή»..»

Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν. Διάθεση εισιτηρίων μηδενικής αξίας για την τήρηση σειράς προτεραιότητας ticketservices.gr.

info: Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 21:00 / Ελεύθερη είσοδος – Διάθεση εισιτηρίων μηδενικής αξίας για την τήρηση σειράς προτεραιότητας ticketservices.gr. / Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, Κορύλλων 2, Πάτρα 

Σχετικά άρθρα