ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από κλιμάκιο του Δήμου Ναυπακτίας σχετικά με τις παραβάσεις των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, όπως προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία.


Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης και θα επεκταθούν σε όλο το Δήμο. Επικεντρώνονται στις βασικές παραβάσεις, όπως στη μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας (τσιπ) στα ζώα συντροφιάς, στη μη συνοδεία τους με λουρί-οδηγό, στη μη έκδοση βιβλιαρίου υγείας από κτηνίατρο και στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου και βεβαιώνονται στο όνομα του ιδιοκτήτη του ζώου. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 300€ για κάθε παράβαση.

Το κλιμάκιο των ελέγχων αποτελείται από υπαλλήλους του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, του Λιμενικού Τμήματος Ναυπάκτου και της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο που έχει αναλάβει την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, Ντίνο Ζορμπά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία ενέργεια που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Δήμο και στόχο έχει την τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο υποχρεώσεων των ιδιοκτητών κατοικίδιων, αλλά και τη μείωση των εγκαταλελειμένων δεσποζόμενων ζώων.

Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου θα πρέπει:
✔️ Να µεριμνά για τη σήμανση µε τσιπ και καταγραφή του κατοικιδίου του, καθώς και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας µέσα σε διάστημα ενός µήνα από την απόκτησή του.
✔️ Να τοποθετεί σε εμφανές σημείο στο περιλαίμιο του ζώου τη µεταλλική κονκάρδα που παραλαµβάνει κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του.
✔️ Να εξασφαλίζει κατάλληλο κατάλυμα στο κατοικίδιό του.
✔️ Στην περίπτωση που έχει σκύλο, να φροντίζει για τον περίπατό του, που πρέπει να πραγματοποιείται πάντα με συνοδό. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου το ζώο να μην εισέρχεται σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους άλλων ιδιοκτησιών.
✔️ Να καθαρίζει άμεσα τα περιττώματα του ζώου, κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Η μη τήρηση επιφέρει πρόστιμο.
✔️ Να μεριμνά για τη στείρωση, για την οποία έχει ευθύνη.

Σχετικά άρθρα