ΓΕΥΣΗ

Χριστούγεννα που μυρίζουν αλμύρα – σήμερα μαγειρεύουμε σουπιές

στην τοπική αγορά [τα νηστίσιμα από τον ΓΡΙΠΟ]

Εφόσον, το κρέας δύσκολα θα βγει από το χριστουγεννιάτικό μενού μας μπορούμε να το αντικαταστήσουμε λίγο με ψαρονοστιμιές τις ημέρες πριν τις γιορτές. 

Σκέφτηκα λοιπόν να επισκεφτώ τον ιχθυοπωλείο της γειτονιάς μου “γρίπος [Νότη Μπότσαρη 37, Ναύπακτος] και για σήμερα να αγοράσω ένα κιλό ολόφρεσκες σουπιές.

Ο Γρηγόρης Λόης όπως πάντα με συμβούλεψε πως να τις κάνω: τηγανητές και ξιδάτες με δεντρολίβανο, ένα πιάτο που συνηθίζουν να τρώνε στην Μυτιλήνη.

Θα χρειαστώ:

  • 1 κιλό σουπιές, φρέσκες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια (περίπου 2 – 3 εκ.)
  • 100 ml ξίδι (κατά προτίμηση από λευκό κρασί)
  • 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • τα φύλλα από 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, ή 1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι, για το αλεύρωμα + 1 κοφτή κουτ. σούπας επιπλέον

σημαντικό να επιλέγουμε το κάθε ψάρι στην εποχή του. Ο Δεκέμβρης είναι ιδανικός για να απολαύσουμε καλαμάρια, χταπόδια, στρείδια, σουπιές, κουτσομούρες κ.α.

[φωτό από την συνταγή του Διονύση Κουρή για τον γαστρονόμο]

Σχετικά άρθρα